En door!! 2.0

Gepubliceerd op 4 oktober 2024 om 18:09

De kunst van bewust worden van waar je mee bezig bent, is de manier waarop je met situaties omgaat. Vaak hoor ik om me heen, en ook ik deel deze mening overigens, dat je niet moet blijven hangen in bepaalde situaties.
De uitspraak "En door!" is daar een mooi voorbeeld van. Maar ik zou daar wel een nuance in willen aanbrengen. Want alleen situaties zien en ze zo snel mogelijk weer willen wegstoppen of achter ons willen laten, doet ons geen goed. Tenminste, dat is mijn mening.

Wanneer je iets verdrietigs, pijnlijks of moeilijks tegenkomt, dan is de beste manier om er doorheen te gaan, dus door het gevoel heen. Het beleven, het aandacht geven.
Om vervolgens de beweging vooruit te kunnen maken... om daarna de situatie wat meer achter je te kunnen laten. Er niet in blijven hangen.

Maar het hoeft niet per se iets heel groots te zijn waar je mee moet dealen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de afspraken die je met jezelf maakt?
Hoe praat je tegen jezelf wanneer je een afspraak niet bent nagekomen? Wanneer het je niet lukt om gezond te eten, wat meer te sporten, wat minder op je telefoon te kijken, of wat meer tijd door te brengen met je gezin?
Hoe praat je dan tegen jezelf?
Kraak je jezelf helemaal af? "Waarom lukt dit me niet?" "Ik kan dit niet eens volhouden, wat ben ik toch ook een ... " "Zie je wel dat ik niks kan!"

Op deze manier blijf je ook hangen in een situatie. Je komt vanzelf in een stresscirkel terecht en zorgt ervoor dat er geen doorstroom meer is.
Je blijft hangen in een situatie, er is geen doorstroom, er ontstaat een blokkade in de energie.
Bovendien haal je jezelf en je trillingsfrequentie omlaag door zo tegen jezelf te praten. Het wordt letterlijk allemaal wat zwaarder, logger en langzamer, simpelweg omdat je trilling lager is.

Wat zou er gebeuren als je het kunt opmerken? "Het is me vandaag niet gelukt om gezond te eten. Vanaf nu maak ik alleen nog maar gezonde keuzes, omdat ik dat wil. Omdat ik dat belangrijk vind."
"Ik heb vandaag meer op mijn telefoon gekeken dan ik wilde. Ik zet nu de focusstand op het toestel aan, zodat ik een extra reminder heb voor mezelf."

Het zit in je bewustzijn, je hebt opgemerkt dat het je niet is gelukt om je aan je eigen afspraken te houden. Nu is het aan jou hoe je daarmee omgaat.
Mijn advies zou zijn: merk het op, onderneem actie als dat nodig is en als je dat kunt. En laat het dan weer los. Laat het doorstromen. Zorg ervoor dat er geen blokkade ontstaat.

En door! 2.0 dus 😉